Wat is worstelen

Het worstelen

Er bestaan in het worstelen twee stijlen: Grieks-Romeinse en de vrije stijl.Bij de Grieks-Romeinse stijl mag alleen het bovenlichaam bewerkt worden, d.w.z. de armen, de romp en het hoofd.Bij de vrije stijl mogen ook de benen gebruikt worden.Handelingen die pijn of kwetsuren teweegbrengen zijn TEN STRENGSTE VERBODEN.Vaak is er een begripsverwarring tussen worstelen en catch.Catch is een komediespel, dat je kunt vergelijken met een toneelstuk; elk onderdeel wordt zorgvuldig ingestudeerd en zodoende is ook de winnaar op voorhand gekend.Worstelen daarentegen is een kwestie van goed nadenken, snel reageren en een flinke dosis techniek; er wordt individueel geworsteld (man tegen man). Maar meestal is er ook een rangschikking per beste ploeg op land, deze is dan afhankelijk van de behaalde uitslagen van elke individuele worstelaar. Een worstelaar wordt ingedeeld in bepaalde gewichtsklassen. Zodoende dient er voor elk toernooi gewogen te worden, om te bepalen in welke reeks er geworsteld zal worden.

De tijdsduur van een wedstrijd

De tijdsduur van een wedstrijd is als volgt verdeeld:

* beloften 06-16 jaar 2 x 2 minuten

* junioren 17-19 jaar 2 x 3 minuten

* senioren vanaf 20 jaar 2 x 3 minuten

Met een rustpauze van 30 sec.Er dient een verschil van 3 punten te zijn, anders is er een verlenging van 2 of 3 minuten.Ook vrouwen doen aan worstelen, die beoefenen alleen vrije stijl.

Hoe overwinnen?

Voor elke greep krijgt men een aantal punten (1, 2, 3 of 5 punten).Winnen kan dus op de volgende manieren:

* door vloering (d.w.z . de beide schouders van de tegenstrever tegen de mat gedrukt)

* door meerderheid van punten (als het verschil 10 punten of meer bedraagt)

* door punten (als de reglementaire tijd verstreken is, tellen de punten)

* door uitsluiten of opgave van de tegenstrever

De training

De training bestaat uit het worstelen van volgende onderdelen:

* opwarming/conditie: een aantal gymnastische oefeningen,wel zo gericht dat ze het worstelen ten goede komen.

* technische training: een aantal grepen aanleren en herhalen.

* matchtraining: wedstrijden onder mekaar, aangevuld met tactische en technische wenken.

Soms worden ook alternatieve trainingen gehouden, waaronder powertraining (vanaf 16jaar).En spelvormen voor jongeren.De trainer staat er uiteraard op dat iedereen stipt aanwezig is.Een goed worstelaar is GEDISCIPLINEERD.

Competitie

Regelmatig zijn er toernooien, waaraan men kan deelnemen.De Belgische kampioenschappen worden op het einde van het jaar gehouden.

Share